torstai 1. joulukuuta 2011

Miksi joulu, miksi juuri nyt?

Joulukalenterien ensimmäiset luukut rapsahtelevat auki useammassa kotitaloudessa. Moinen aamukampa tarvitaan vain kovasti odotettavaan asiaan, tai miksei kovaan koitokseenkin.

Mistä sitten tiedetään, että joulu on silloin, kun se on?

Ajanlasku aloitettiin 500-luvulla, jolloin vuodeksi 0 valittiin Jeesuksen syntymävuosi. Sen ajoittaminen Raamatun tekstien perusteella onkin sitten hankalampi homma. No, vuosi sinne tai tänne – tämä on vasta alkua Raamatun tulkintaongelmissa.

Luukkaan evankeliumissa mainitaan Quiriniuksen maaherrakaudella toteutettu verollepano, joka on ajoitettu vuoteen 6 jKr. Se ei kuitenkaan sovi yhteen Luukkaan ja Matteuksen evankeliumeissa mainittuun Herodeksen hallintokauteen, sillä hän kuoli vuonna 4 eKr. Ja tässä vaiheessa ajoitusta meillä on siis mukana jo Raamatun ulkopuolisiakin lähteitä.

Auttaisikohan astronomia asiaa? Kirkas tähti johdatti itämaan tietäjät Jeesuksen luo, joten tähtitietelijät ajoitusapuun! Sopivaksi ilmiöksi on ajateltu esimerkiksi Jupiterin ja Saturnuksen kohtaamista vuosina 7 tai 6 eKr, joka saattoi aiheuttaa kirkkaan valoilmiön.

Jos edes Jeesuksen tarkkaa syntymävuotta ei tiedetä, niin miten sitten tiedetään vuodenaika? Pentti Lempiäinen esittelee teoksessaan Pyhät ajat joulun ajoituksen historiaa.

Egyptissä alettiin 200-luvulla viettää Jeesuksen syntymäjuhlaa, mutta ajankohta oli nykyisenä loppiaisena, 6.1., muun muassa juutalaisen juhlaperinteen vuoksi.

Rooman valtakunnassa alettiin viettää Jeesuksen syntymäjuhlaa 300-luvun alkupuolella, viimeistään vuonna 330. Varhaisin varma tieto perustuu roomalaiseen kalenteriin vuodelta 354.

Jeesuksen syntymäjuhla sijoitettiin Roomassa 25. joulukuuta vietetyn Voittamattoman auringon päivän paikkeille. Rooman hallitsijat tönäisivät Jeesuksella syrjään aiemmat valtakunnan suosittelemat jumalat: auringonjumalan, Mithran ja Jupiterin.

Täällä pohjoisessa vietettiin ennen kristinuskon tuloa, joulun aikoihin talvipäivän seisauksen jul-juhlaa. Siitä joulun nimi meillä.

Joulun ajankohta ja syy juhlia sitä eivät ole mitään itsestään selvyyksiä. Ei ole edes itsestään selvyys, että sitä vietetään. Mikä on sen merkitys sinulle, joka sitä vietät?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti