perjantai 16. joulukuuta 2011

Äänestä keltavihreää mähkää!

Esittelyssä joulun elävimmät koristeet, kukat. Reittaa vehreät ystävämme! Mikä on ykkönen?

Hyasintti

Kiitämme: Laaja väriskaala, kehittyy pyhien aikana nupusta täyteen kukkaan. Paljon pieniä kukkia. Huumaava tuoksu kompensoi vaatimattomampaa ulkoasua.

Moitimme: Huumaava tuoksu, joka räjäyttää allergikon tajunnan. Vähän myrkyllinen.

Kristillinen merkitys:
Kuvaa Kristuksen kuninkuutta, sillä nimitys viittaa jalokiveen, joka koristaa taivaallista Jerusalemia. Jalokiviä on kaksitoista, ja ne kuvaavat kukin Kristuksen ominaisuuksia.Joulutähti

Kiitämme: Allergisen unelma, tuoksuton. Perinteiset joulun värit, punainen ja vihreä, sopivat yhteen muiden koristeiden kanssa.

Moitimme: Kun ostat sen, se on punavihreä. Kun päätät luopua siitä, se on punavihreä. Ei kehity. Aavistuksen tylsä. Hankala punavihersokeille. Vähän myrkyllinen.

Kristillinen merkitys: Punaisena kuvaa Jumalan rakkautta, joka tulee keskellemme Kristuksen kautta. Valkoinen versio kuvaa Jeesuksen äidin neitsyyttä ja Jeesus-lapsen synnittömyyttä. Valkoinen on myös ilon väri. Tähden muotoisena muistuttaa tietty Betlehemin tähdestä.Joulukaktus

Kiitämme: Kauniit kukat, jos onnistut saamaan sen kukkimaan. Ei haittaa, vaikket muistaisi kovin usein kastella. Myrkytön ja tuoksuton, sopii siis allergisille ja maistelijoille.

Moitimme: Epävarmuus. Entä, jollei se kukikaan jouluna?

Kristillinen merkitys: Kaktus, tuo erämaan kukka, on askeetikkojen symboli. Oikeasti lähtöisin sademetsästä, mutta kuvaa silti sitä, että Jeesus valmistautui tehtäviinsä autiomaassa.Amaryllis 

Kiitämme: Huomiota herättävä, pitkä, kaunis kellomainen kukka. Taattu katseenvangitsija kodissasi, arvokas lahja lähimmäiselle.

Moitimme: Saattaa kasvaa liian pitkäksi, jos innostut kastelemaan. Myös puna-vihreä. Vähän myrkyllinen.

Kristillinen merkitys: Sipulikasvi kuvaa uutta elämää.

Keltavihreä mähkä

Kiitämme: Uudenlaista näkökulmaa joulukukkien keskelle, metsäinen tunnelma ja olomuoto. Virkistävän keltavihreä, tuulahdus ennen pitkää koittavasta keväästä.

Moitimme: Luotaantyöntävä nimi. Kuulostaa joltain, mitä valuu kirveellä jalkaan isketystä avohaavasta viikon metsässä harhailun jälkeen.

Kristillinen merkitys: Ikivihreänä symboloi Kristuksen tuomaa ikuista elämää, kuolemattomuutta ja elämänvoimaa.

6 kommenttia:

 1. Jos Joulusta ei niin satu välittämään, voi Mähkä kuvata sielun maisemaa äärimmäisen osuvalla tavalla... :)

  Arvosteluun tarvittaisiin myös:
  - Ruusu
  - Tulppaani
  - Atsalea
  - Misteli
  - Piikkipaatsama
  - Muraatti
  ja iso joulurehu: Joulukuusi

  VastaaPoista
 2. Kuusiin palaamme vielä. Kuusen ego joulukasvina on pöyhistynyt sen verran vuosien saatossa, että se tarvitsee käsittelyä varten oman osionsa.

  VastaaPoista
 3. Jouluruusu puuttuu myös. Se kuuluu leinikkikasveihin. Siihen liittyy legenda, joka löytyy tästä: http://www.kolumbus.fi/jaakko.harjuvaara/jouluruusu.html

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana tarina! Legendaa tai ei, se sai minut harkitsemaan jouluruusujen hankkimista.

  VastaaPoista
 5. Kukkakauppiaani sanoi, että joulutähden lehtiä pitäisi pureskella muutama sata kappaletta, ennen kuin myrkkyllä olisi jotain vaikutusta. Tämä siis vastauksena kommenttiini, ettei lapsiperheeseen uskalla myrkyllisiä joulukukkia viedä.

  Tiedä sitten onko totta.

  VastaaPoista
 6. Joulun ehdottomasti kaunein kukka on tietysti jouluruusu.Loistaa viattoman valkoisena vuoden pimeimpänä aikana.Eikä ole mikään kertakäyttökukka, senhän voi keväällä istuttaa puutarhaan

  VastaaPoista