lauantai 3. joulukuuta 2011

Anonyymit tortunsyöjät

Voitaikinaleivonnaisten kruunaamaton stara, joulutorttu, on ensimmäisiä merkkejä tulossa olevasta juhlakaudesta. Samalla se on ehkä yksi suosituimmista leivonnaisista maassamme.

Joulutorttu. Huomaa herkullinen hillohuippu. Tämä yksilö oli erityisen hyvä.
Tähän kuivakan lehtevään tai rasvaa tiukkuvaan herkkuun voi törmätä työpaikan kokouskahveilla, ruokalan jälkiruokapäivänä, kaupan hyllyssä tai viimeistään ilmaisjakelulehden kannessa joulureseptejä etsiessään.

Joulutorttu symboloi tähtimuodollaan Betlehemin tähteä, joka osoitti Jeesuksen syntymäpaikan itämaan tietäjille. Toisaalta se on kuin ratas, joka kuvaa ajan kulkua, uuden kirkkovuoden alkua tai vanhan kalenterivuoden loppua. Torttuperinne on kulkeutunut meille Iso-Britanniasta.

Joulutorttuihin liittyy myös vahvoja muistoja lapsuudesta. Isäni napautti tortun sakarat kiinni vasaralla ennen hillosilmän lisäämistä. No, eivätpä todellakaan ponnahtaneet muodottomiksi uunissa.

Äiti puolestaan kokeili omenahillotäytettä ja puolikuun muotoisia torttuja, joihin hillo piilotettiin. Tortuista on siis moneksi – aidolla voitaikinalla kuulemma syntyy myös nyt ah, niin pop karppausversio.

Joillakin joulutortuilla herkuttelu alkaa jo loka-marraskuussa. Pääkaupunkiseudulla asuva, nimettömänä pysyttelevä pariskunta, Martti ja Katariina (nimet muutettu) kertovat:
”Teemme joulutorttuja jo lokakuussa. Ensimmäiseen adventtiin mennessä olemme syöneet ainakin kolme pellillistä.”
Tiedustelen, eikö se ole romanttista – kiireinen, IT-alalla työskentelevä pariskunta leipoo yhdessä, joulutunnelmoi ja käpertyy herkuttelemaan toistensa kainaloon sohvalle.
”Kissanvillat, tästä on romantiikka kaukana. Ylensyöntiä se on. Eikös se ollut yksi kuolemansynneistä?”
Kyllä. Tosin luterilaiset eivät luokittele syntejä. Torttuöverit eivät ole kristitylle, tai kenellekään muullekaan hyväksi. Suosittelemme pysymään kohtuudessa.

Yhteen pellilliseen joulutorttuja saat makoisan luumuhillon tekemällä sen itse, ilman lisäaineita. Eikä hilloa jää jääkaappiin odottelemaan kesän yli seuraavaa kertaa. Resepti on Kemikaalicocktailin Nooralta:
  • pari pussia kuivattuja luumuja
  • desilitra vettä (kannattaa liottaa luumuja vaikka yön yli)
  • ruokalusikallinen kanelia
  • vajaa ruokalusikallinen inkiväärijauhetta
Sekoita blenderillä tai sauvasekoittimella, ja käytä normaaliin tapaan. Nauti elämästä ja joulutortuista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti