Marialle tuli positiivinen raskaustesti enkelin muodossa kirkkokalenterin mukaan maaliskuun lopulla, tasan yhdeksän kuukautta ennen laskettua aikaansa 25.12. Siinä valossa, että Maria todennäköisesti oli aikansa ja kulttuurinsa mukaisesti noin 13-vuotias ja pullat uunissa, ei käy kateeksi. No mutta Marialla ilmeisesti meni kaikki ihan jees, asiasta ei evankeliumeissa juuri kerrota, niin kuin ei Raamatussa yleensä paljon naisten näkökulmista asioita kerrota. No mutta se on ihan oma juttunsa, puhutaan nyt muista äideistä.
Suomessa alaikäisten raskaudet ovat melko epätavallisia, mutta kehitysmaissa äitiys on naisen suurin terveysriski, etenkin alaikäisille. 15–19 -vuotiaan riski kuolla raskauteen tai synnytykseen on kaksi kertaa suurempi kuin sitä vanhemman naisen, ja 15-vuotiaalla riski on viisi kertaa suurempi.
Kehitysmaissa raskaana ollaan liian varhain, liian usein ja liian tiheään tahtiin. Eihän se täällä meillä äitiysterveyden edelläkävijämaassa mikään verrattava terveysriski ole olla raskaana ja synnyttää vaikka 13-vuotiaana – sosiaalista stressaavuutta en yhtään vähättele – mutta olepa jossain pöpelikössä vailla hygieniaa, koulutettua terveydenhoidon henkilökuntaa ja varautumista komplikaatioihin. "Kyllä luonto hoitaa hommat." Joo niin hoitaa, sillä tavalla, että maailmassa kuolee päivittäin raskauteen tai synnytykseen tuhat naista, 90 prosenttia näistä siellä, missä ei ole äitiysterveysosaamista. En ottaisi luontoa kätilökseni, vaan luotan ennemmin tutkittuun tietoon ja ammattiosaamiseen.
Palataanpa taas Mariaan. Siinä hän sitten oli 13-vuotiaana, nyytti kainalossa. Oman aikansa ihmisenä hänellä ei varmaan paljon muuta mahdollisuutta elämässä ollutkaan kuin avioitua ja synnyttää lapsia, joten siinä mielessä hyvä Marialle: itse terveenä ja sylissä vanttera ihmiskunnan pelastaja. Ajat olivat totisesti toiset. Kehitysmaissa kuitenkin edelleen suuri osa tytöistä ja naisista jää vaille koulutusta, koska heiltä odotetaan ensisijaisesti kehojensa suomia etuja.
14-vuotiaana naimisiin, raskaana ensimmäisen kerran 15-vuotiaana, ja siitä eteenpäin edellisen synnyttyä uudestaan raskaaksi, kunnes keho ei enää kestä. Edellinen ei ole mikään epätavallinen tarina. Ei kuulosta länsimaiseen korvaan kovin kivalta. Voihan se jonkun mielestä kivaa ollakin – mikä minä olen arvioimaan toisten kivaa – mutta pitäisi olla mahdollisuus valita itse, olla vaihtoehtoja. Sitä minä tässä pohdiskelen, vallinnanvapautta, ei minulla mitään teini- ja kotiäitejä vastaan ole. Kukin tavallaan, jolla itse onnelliseksi tulee.
Maria oli teiniäitinä onnekkaassa asemassa, koska kantoi ja synnytti Jumalan lapsen: eihän siinä varjeluksessa voinut mikään pieleen mennä, ei tarvittu koulutettua kätilöä varmaan ei... Eikä pikku-Marian pelolle ja hämmennykselle enää voi mitään tehdä. Mutta monen pienen tytön ja nuoren naisen elämään voi vaikuttaa juuri nyt. Sinä voit olla osallinen siitä, että tytöt ja naiset pääsevät kouluun, saavat avioitua tai perustaa perheen niin halutessaan, saavat ammatin, pääsevät töihin ja saavat terveydenhoitoa. Se on erinomainen joululahja, joka on elämänmittainen lahja jollekin tytölle tai naiselle.
Naisten pankki
Anna ammatti naiselle
Anna tytölle lukutaito
Koska olen tyttö -tuotteiden tuotto menee kehitysmaiden tytöille
Väkivalta ei kuulu etenkään kotiin tai koulumatkalle
Houston, meillä on täällä tilanne, jolle tarttis tehdä jotain.
Me tiedämme, että myös pojilta odotetaan rankkoja ja vaativia asioita, mutta tähän tekstiin meitä innoitti Maria lasketun aikansa lähestyessä. Meille sukupuoli ei ole vastakkainasettelun asia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti