tiistai 20. joulukuuta 2011

We worship seitan!

Ennen kuin annat verenpaineesi kohtoa otsikosta tuohtuneena, niin kerrataanpa englannin kielen oikeinkirjoitus: saatana kirjoitetaan engalnniksi satan. Mikä sitten on seitan? Se on vehnäproteiinista eli gluteenista valmistettu herkku. Sen alkuperä on Kiinassa, mutta se on hyvin suosittua ravintoa eri puolilla Aasiaa. Se on erittäin proteiinipitoista, ja sitä käytetään kuin lihaa. Sen maku ja koostumus on myös lihaisa, mutta se on sataprosenttisesti kasviperäistä. Nam.

Jouluna seitanista saa juhlapöytään herkullisen paistin, jonka takia possut ja kalkkunat eivät ole kärsineet. Ei, vehnäproteiinin käyttö ihmisravintona ei ole pois possujen ja muun karjan ravinnosta, koska yhden eläinproteiinikilon tuottaakseen eläin popsii kymmenen kiloa kasviproteiinia. Et vie possulta murkinaa pois, vaan teet sen karsinaan tilaa, kun sinua varten ei tarvitse tuottaa possunlihaa.

Tuotantoeläimille syötetään itse asiassa paljon ihmiselle ravinnoksi kelpaavaa kasviperäistä ainesta. Vähän panee miettimään, että mites tällä pallolla nähdään nälkää niin kovasti, kun ihmisten eläimillä ruokkimiseen menee kymmenkertainen määrä kasvista. Kuinka monelle ruoka riittää, yhdelle vai kymmenelle? Liharuoka yhdelle, kasvisruoka kymmenelle?

On myös ekoteko jättää eläintuotteet muutaman kerran viikossa pois lautaselta, ellei ihan kokonaan niistä ole valmis luopumaan. Ei tarvitse olla Sherlock ymmärtääkseen, että on ekologisempaa mutustella kymmenen kiloa ravintoa kuin käyttää se tuottamaan yksi kilo ravintoa. Karjatalous aiheuttaa myös metaanipäästöjä, jotka edistävät ilmaston lämpenemistä.

Anna possunkin köllötellä jouluoljilla.
Kuva: Tom Curtis / FreeDigitalPhotos.net
Kaikki Jumalan luoma on arvokasta, myös possut. Jeesus syntyy tuomaan armon ihmisille, ihminen voi tehdä saman eläimelle, luonnolle, yhteisen hyvän vuoksi.

Älä syyllisty tai koe, että sinulta ollaan riistämässä jotain.

Pohdi asiaa ihan vakavasti, puntaroi hyötyjä ja haittoja.

Etsi sellainen tie, joka ei ole kohtuuton muulle elävälle mutta kohtuullinen sinulle.

Ei se sen kummempaa ole.

Resepti herkulliseen seitanpaistiin
Kasvisyöjiä on moneksi
Tietoa ilmastonmuutoksesta

4 kommenttia:

 1. Voihan rypsiporsas.

  VastaaPoista
 2. Miltä sellainen seitanpaisti muuten näyttää? Onko lihan näköistä? Tai tofun? Vai jonkun muun. Can´t imagine.

  VastaaPoista
 3. vautsi, mahtavaa että kerrankin lähimmäisen rakkaus koskee myös eläimiä! Hyvä seitankinkun resepti löytyy myös täältä http://www.yle.fi/alueet/turku/2011/12/seitankinkku_on_kasvissyojan_joulupoydan_kunkku_3117612.html

  Seitankinkku näyttää tuolta http://chocochili.net/2008/12/vegaanin-joulukinkku/

  VastaaPoista
 4. Onpa mehevän näköinen yksilö tuo edellisen viestin kuvassa oleva seitanpaisti. Nam.

  Lukekaahan eläimen ja ihmisen suhteesta myös tämä .

  VastaaPoista