keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Tuomas, vie mut kaljalle!

Reformoitu sixpäk.
Kuva lainattu osoitteesta europeforvisitors.com
Täten julistan joulun alkaneeksi. Nyt on nimittäin Tuomaan päivä, ja perimätiedon mukaan siihen mennessä pitäisi olla jouluvalmistelut tehty.

Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi – joulurauhaa on aiemmin vaalittu tästä päivästä 13.1. olevaan Nuutin päivään saakka. Silloin ovelle saattaa ilmestyä nuuttipukkeja, jotka uhkaavat kepposella, jolleivät saa karkkia.

Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto on tallentanut vekkulin runon Tuomaan päivästä:
Tule meille, Tuomas kulta
tuo joulu tullesansa,
oluttynnyri olalansa,
viinapikari pivosansa,
juustokakku kailosansa.
Kyl sä meijän portin tunnet:
tervaristi, rautarengas,
musta koira portin alla.
Ihan niin kuin nyt: kaupoissa on jouluoluita, jouluksi hankitaan usein ruokajuomat Alkosta ja leivotaan jotain hyvää, vaikka juuri juustokakkua. Ei mitään uutta auringon alla.

Tuomaan päivänä saatettiin alkaa maistella jouluksi tehtyä olutta. Tämä merkittävä tapahtuma on tallentunut useisiin sananlaskuihin: "Tuomas tulee tuoppi kainalossa", "Tuomas tulloo tuoppi käes koettalemmaa kaljan makua" tai "Tuomas tynnää", mikä tarkoitti jouluoluen siirtämistä tynnyriin. On saatettu jopa sanoa ”Tuomas on aina juomas”, ja vanhoissa riimusauvoissa on ollut Tuomaan päivän merkkinä pikari.

Tuomaan päivä asettuu myös vanhan skandinaavisen uudenvuoden paikeille. Se tuntuu ihan järkeenkäyvältä, sillä käsillä on eräänlainen taitekohta, talvipäivänseisaus on huomenna. Tämä pimeys on voitettu!

Jari Jolkkosen ja Jaakko Heinimäen teoksessa Luterilaisuuden ABC kerrotaan mehukkaita yksityiskohtia luterilaisuudesta. Kirkkomme merkkihenkilö Martti Luther halusi antaa aikaansaannoksistaan kunnian Jumalalle, ja sanoi vain ottaneensa olutta työtoverinsa Melanchthonin kanssa sillä aikaa, kun Pyhä Henki teki työt.

Lutherin myös tiedetään sanoneen: ”Tuoppi olutta Perkeleen pilkaksi.” Luther oli sitä mieltä, että ellei alakuloa ja muita Perkeleen kiusauksia pysty vastustamaan rukouksella ja paastolla, on parempi lähteä musiikin, ystävien ja hyvän oluen pariin. Ei huonompi neuvo Tuomaan päiväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti