perjantai 25. marraskuuta 2011

Avasin Jouluradion – erosin kirkosta

Ensimmäisenä adventtina pärähtää Jouluradio soimaan yhdeksännen kerran, ja perinteisesti Hoosiannalla aloitetaan. 30 prosenttia kuuntelijoista ei tykkää.

Niin mistä ei tykkää? No sävelmästä, sovituksesta, laulajan persoonasta – mistä nyt vaan voi olla tykkäämättä. Tämä pätee siis aivan kaikkeen, ei vain Hoosiannaan tai joululauluihin vaan aivan kaikkeen – 30 prosenttia ei tykkää. Osa tästä 30 prosentista tänäkin adventtina loukkaantuu sydänjuuriaan myöten. Hoosianna on henkilökohtaista.

Jouluradion ”luoja” ja siten kahdeksan Jouluradio-kautta nähnyt ja kuullut Toivontuottajien toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne tietää, että joululaulujen soittaminen on vakavaa puuhaa. Näinä päivinä närkästyksensä voi truutata suoraan Jouluradion Facebook-seinälle, mutta aikaa ennen Facebookia toimitus oli hukkua tuhansien sähköpostien virtuaalivirtaan, hän osaa kertoa.

Pari minuuttia soitetun biisin jälkeen närkästyneiden joukko aktivoitui ja julisti mielipiteenilmaisun vahvinta ja tehokkainta muotoa: vakaata aikomustaan erota kirkosta. Pienemmällä rohkeudella varustetut tyytyivät eurooppaministerimme eräässä kokouksessa käyttämin sanankääntein ilmaisemaan mielipahaansa.

Mutta miten käy noviisin, Jouluradion uuden musiikkipäällikkö Mika Saarelaisen, joka valitsee kaikki tänä vuonna soitettavat biisit? Hän kertoo kilpavarustelleensa itsensä loanheittoon samalla asenteella, millä on aina siihen suhtautunut: aina joku loukkaantuu. Niinpä, 30 prosenttia.

Tämä koira ei ole loukkaantunut.
Se näyttää aina tällaiselta.
Aina on joku, joka tahtoo ymmärtää väärin, ymmärtää väärin tai ei kuule, mitä oikeastaan sanotaan. Emme ole Saarelaisen kanssa psykologeja, mutta kyökkikurssimme käyneinä arvelemme, että takana saattaa olla jotain muutakin kuin ärsyttävä joululaulu, tai sitten pitää ihan tosissaan miettiä, millaiset mittasuhteet joululaulu elämässä saa.

Syteen tai saveen – Jouluradio soi tänäkin vuonna, sen voi sammuttaa ja kirkosta on helppo erota. Suosittelemme kuitenkin joulumieltä, kymmeneen laskemista ja Jouluradion kuuntelua, ihan varmasti tulee joku hyvä biisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti